Svajodami apie artėjančią vasarą imame dairytis interneto parduotuvėse ne tik naujo hamako, bet ir naujos saslykines. Iš tiesų, šašlykai mūsų šalyje vis dar yra populiariausias gamtoje kepamas maistas, dar nepranoktas europietiškų dešrelių ar amerikietiškų hamburgerių. Tai smagus dalykas, kai žmonės nori tiesiog dalintis maistu, užuosti jo gamybą lauke. Be to, daug kas pripažįsta, kad būtent būdami gamtoje labai greitai išalksta. Nesunku įsivaizduoti, juk gryname ore nesinori tik sėdėti, kaip kad sėdime prie kompiuterio. O šiek tiek daugiau pajudėjus ir alkis atsiranda. Tačiau šašlykai yra firminis dalykas kiekvienam jų kepėjui.Vieni kepa vienaip, kiti kitaip, tačiau yra ir keletas universalių pamokų, kurios padėtų iškepti geresnius šašlykus kiekvienam virtuvės šefui.
Gera šašlykinė
Pirmiausia, jeigu jau taip nutiko, kad bandysite visam pasauliui įrodyti, jog esate geriausias šašlykų meistras, turėsite pasirūpinti nauja metaline saslykine. Ji neturi būti pradeginta, turėti skylių, nes tada liepsna ir dūmai skirstysis ne tolygiai, visur byrės pelenai ir t. t. Šašlykinė turi būti kokybiška ir patogi naudojimui, gero aukščio, su tam skirtomis atramomis, kur būtų galima padėti iešmus ar kepimo groteles.
Geras marinatas
Jeigu jau pasirūpinote tinkama saslykine, metas užtikrinti, kad taip pat turėsite ir gerus šašlykus bei gerą marinatą. Patariame marinuoti mėsą likus 1 – 2 dienom iki jos kepimo. Galima marinuoti vyne, acte ar majoneze. Į marinatą taip pat reikia dėti keletą šaukštų cukraus arba medaus, nepamiršti daug svogūnų, kvepiančių nemaltų pipirų, keletą česnakų skiltelių sutarkuotų ir įvairių kitų prieskonių, gal net specialiai skirtų šašlyko marinatui.
Kaip kepti
Išmarinuota mėsa gali būti kepama ant iešmų arba grotelėse. Kepti grotelėse paprasčiau ir greičiau užtrunka, tačiau tikri šašlykų mėgėjai pasakys, kad yra nuostabus malonumas valgyti keptą šašlyką tieisai nuo iešmo, tai savotiškas etiketas. Panašiai, kaip valgyti gražiai porceliane paserviruotą keptą žuvį, arba rinktis ją iš popierinės lėkštutės ir servetėlės. Tad jūsų valia, kaip serviruosite šašlykus ir kame juos kepsite, tik neperkepkite.
Pavasarį, vasarą labai smagu piknikauti, kepti mėsytę ir žuvį ant griliaus. Svarbu piknikaujant gamtoje, gamtą palikti tokią kokią radome t.y. neprišiukšlinti, nepalikti nesutvarkytų šašlykinių/ laužaviečių.