Viena iš grūdinių kultūrų, lengvai augančių ir apdirbamų Lietuvoje, yra miežiai. Juos galime matyti augančius ir pravažiuodami laukais. Tačiau miežiai turi savo specifinę vietą grūdų kultūrose. Jie tinka ne kiekvienam žmogaus patiekalui, tačiau sveikuoliai itin vertina miežių maistines savybes. Pramoniniai augintojai miežius tiekia tiek lietuviams, tiek eksportuoja į užsienio rinkas. Svarbu miežius gerai subrandinti, paskui tinkamai išdžiovinti ir švariai sandėliuoti, tą ir daro profesionalūs augintojai bei verslininkai. O ką daro paprasti žmonės savo virtuvėje su miežiais? Ką galima gamintis su miežiais?
Miežinė duonelė
Pastaruoju metu vis keliamas klausimas dėl pasaulinio nutukimo. Plinta visokios dietos ir patarimai, kaip maitintis, tačiau tikrąjį raktą į teisingą mitybą atranda ne visi. Tie, kurie atranda, dažniausiai žino, kad kalorijos kalorijoms nelygu. Yra maisto, kurį vartodami aprūpiname visą organizmą naudingais dalykais ir hormonais, medžiagomis, kurie suteikia sotumo jausmą. Taip pat yra maisto, kuris kaip tik dirba atvirkščiai: provokuoja norą prisivalgyti dar daugiau, kelia alkio jausmą. Norintys maitintis sveikai, nebadauti ir visada jaustis sočiai, pavyzdžiui, renkasi skaldytų grūdų duoną. Kuo daugiau įvairių grūdinių kultūrų nesumaltų panaudojama, tuo vertingesnė tokia duona. Štai miežiai irgi gali būti naudojami tokiai traškiai arba minkštai duonelei kepti.